Acupunctuur

Acupunctuur therapie behelst het plaatsen van zeer dunne nauwelijks voelbare naaldjes voor de behandeling van aandoeningen. Dit is een therapie die al duizenden jaren wordt gebruikt in China en andere Oosterse landen en de laatste decennia - vanwege de steeds grotere gebreken van de moderne westerse geneeskunde - ook aan populariteit wint hier in het Westen. In de loop der jaren heeft Silvio zijn eigen unieke aanpak van deze praktisch pijnloze therapie ontwikkeld.

 • Is Acupunctuur pijnlijk?

Nee. U zult waarschijnlijk alleen een lichtte druk, wee of warmte merken. Dit is een goed teken. Het betekent dat we het lichaam hebben aangezet tot herstel. De meeste mensen voelen zich zo ontspannen dat ze vervolgens in slaap vallen. 

 • Is Acupunctuur veilig?

Ja! Het is niet alleen veilig, maar het is in veel gevallen het veiligste traject voor welke klacht dan ook, omdat het uw volledige lichaam reguleert.

 • Hoe zien Acupunctuurnaaldjes er uit?

Bij acupunctuur therapie wordt nooit gebruik gemaakt van injectienaalden. De acupunctuurnaaldjes hebben een veel kleinere diameter, ongeveer de dikte van een menselijke haar, en zijn uiterst flexibel. Sommige mensen noemen ze daarom ook wel "acupunctuur draden". Aangezien acupunctuurnaalden niet worden gebruikt om iets in te spuiten of iets uit het lichaam te halen, zijn ze ook niet hol van binnen. Ze zijn ook niet omkleed met een chemische coatingslaag, maar zijn gemaakt van chirurgisch roestvrij staal, gesteriliseerd en individueel vacuum verpakt. De tip van de acupunctuunaaldjes is zo gemaakt dat het door het lichaamsweefsel glijdt zonder schade te veroorzaken. Sommige mensen zijn verbaasd dat er geen bloed vrijkomt bij het inbrengen of uithalen.

 • Worden de Acupunctuurnaaldjes opnieuw gebruikt?

Nooit. Ze worden alleen gebruikt en uit de verpakking gehaald vlak voor het inbrengen. Na de behandeling worden ze in een speciale medisch afvalcontainer geplaatst en volgens medische richtlijnen via een instantie afgevoerd.

 • Wat gebeurt er precies tijdens een acupunctuurbehandeling?

We vragen u eerst om een medisch anamnese formulier in te vullen. Dit geeft ons inzicht in het functioneren van de voornaamste lichaamsfuncties, zoals mogelijke pijnklachten of gebieden met abnormale sensaties, slaap, energie, spijsvertering, etc. Daarnaast vult u uw belangrijkste klacht(en) in en omschrijft u deze in termen van kwaliteit en intensiteit. Vervolgens wordt u naar een behandelingskamer in een rustgevende omgeving gebracht. Uw acupuncturist zal u specifieke vragen stellen aan de hand van de antwoorden die u op het medisch anamnese formulier heeft ingevuld om zo het beste Acupunctuurpunten voorschrift voor u op dat moment samen te kunnen stellen. Het Acupunctuurpunten voorschrift verandert steeds afhankelijk van o.a. uw belangrijkste klacht, tijd van het jaar, algehele gesteldheid en menstruatiecyclus (indien van toepassing).
De meeste acupuncturisten zijn getrained om acupunctuurpunten te selecteren bij of op de lichaamsplek waar uw klacht zich voordoet. Op deze wijze gebruiken ze de lokale vasculaire en neurologische functies van het lichaam om de symptomen te behandelen. Echter wij gebruiken vooral acupunctuurpunten die op de onderarmen of onderbenen zitten om zo het vasculaire, neurologische en endocriene stelsel van u gehele lichaam in te zetten. Hiermee worden snellere, diepere en langerdurendere resultaten geboekt.
In vergelijking met de meeste acupunctuurstijlen waarbij tussen de 20 en 30 acupunctuurpunten tijdens een behandeling worden gekozen, gebruiken wij er bijna nooit meer dan 8.

 • Kan ik iemand meebrengen?

U kunt iemand meebrengen om u te vergezellen in de behandelkamer. We hebben echter ervaren dat de meest diepgaande effecten optreden als de client vrij is om volledig te ontspannen in alle privacy. Er dient tenminste geen gepraat of mobiele telefoonactiviteit te zijn. Genezing treedt in werking in een "rest & digest" modus, waar het bloed terug stroomt naar de interne organen en weg van de extremiteiten.

 • Hoe lang duurt een acupunctuurbehandeling?

Ongeveer 30 minuten, exclusief 10 minuten vooraf doorspreken en 10 minuten erna. Reken er dus op, dat u na een uur weer buiten bent.

 • Hoeveel verbetering kan men verwachten na een behandeling?

Als u voor een  pijnklacht wordt behandeld, dan kunt u tijdens de eerste behandeling of binnen 24 een verbetering van minimaal 20% verwachten, en mogelijk nog veel meer. In sommige gevallen is er sprake van onmiddellijke verlichting, in andere gevallen kan symptomatische verlichting pas na enkele behandelingen worden gemerkt. De duur van de verlichting kan varieren van 30 minuten tot 3 dagen. Daarna zal de klacht doorgaans weer terugkeren naar de intensiteit van het vorige niveau. Aangezien de werking van acupunctuurbehandelingen in het begin gemiddeld 1 tot 3 dagen duurt tot het effect is gestabiliseerd en langer en langer van kracht blijft totdat er geen symptomen meer optreden, adviseren wij clienten vaak een reeks behandelingen van 3 tot 5 in te plannen binnen een periode van 2 weken. 
In de meeste gevallen gaan symptomen in eerste instantie "uit" en "aan". Afhankelijk van de snelheid waarmee het lichaam van de client reageert, ontstaan er langere en langere periodes waarin de symptomene "uit" zijn en kortere en minder intense periodes waarin ze "aan" staan. Dit duurt totdat de aandoening is gestabiliseerd en opgelost, op welk moment de symptomen zich niet zouden moeten herhalen. Dit komt omdat we proberen het functionele niveau van het systeem te verhogen, de doorbloeding te verbeteren, de hormoonbalans te  herstellen en de orgaanfuncties te versterken om klachten fundamenteel op te lossen en niet te maskeren.

 • Hoeveel acupunctuurbehandelingen zijn er nodig?

Aangezien iedereen - afhankelijk van leeftijd en verschillende parameters rond de belangrijkste klacht (zoals de aard van de symptomen, de duur, intensiteit, etc.) - verschillend reageert, adviseren we clienten om in de meeste gevallen eerst 3 tot 5 acupunctuurbehandelingen in te plannen om de reactiesnelheid van hun lichaam te bepalen. De meeste clienten blijken tijdens een Case Review gemiddeld 30 tot 50 (!) symptomen te hebben. Het effect van acupunctuur therapie bij zo'n hoeveelheid symptomen duurt dan meestal slechts 1 tot 3 dagen, totdat een hoger functioneringsniveau wordt bereikt. Als gekozen is voor behandeling met botanische geneeskunde, dan adviseren wij eveneens een termijn van 2 weken aan om de reactiesnelheid van het lichaam te kunnen bepalen.

Hierna volgt een Bevindingsverslag. Na de laatste van de 3 tot 5 acupunctuur behandelingen (of na het nemen van de geneeskrachtige botanicals) wordt uw response percentage bepaald. Dit gebeurt met behulp van verschillende parameters, zowel subjectieve als objectieve. U voorziet ons van uw subjectieve bevindingen, bijvoorbeeld hoe uw klacht is verbeterd en of u op andere gebieden zoals slaap, spijsvertering, energie, etc. verbetering heeft gemerkt. Wij voorzien u van de objectieve bevindingen door alle metingen van uw bloeddruk, hartslag en basistemperatuur in een overzicht te zetten en trends te berekenen. We merken vaak dat de bloeddruk daalt (indien deze eerst verhoogd was) en de basistemperatuur verbeterd. Na het Bevindingsverslag stellen we - gebaseerd op onze 20+ ervaring - een op u afgestemd Behandelplan op met als doel u terug te brengen naar een voor u zo optimaal mogelijke gezondheid. 

 • Welke training moet een acupuncturist volgen?

Er is helaas nog teveel verschil in opleidingsniveau tussen acupuncturisten. Zo mag een westerse arts of fysiotherapeut die een relatief korte cursus acupunctuur volgt officieel ook deze therapie aanbieden. Echter,  acupunctuurtherapie is maar een klein onderdeel van de Chinese traditionele Geneeskunde en vergt een jarenlange academische studie en persoonlijk onderricht om in de praktijk effectief te kunnen toepassen.
drs. Silvio Verbeek heeft een 4 jarige universitaire training gevolgd in het volledige spectrum van de Chinese traditionele Geneeskunde en heeft tijdens en na deze studie post-doctorale trainingen gevolgd bij Chinese professoren in Amerika, Taiwan en Europa. Nog steeds plant hij iedere week tijd vrij om zijn kennis en inzicht van het gehele Chinees medische systeem en Integrale geneeskunde verder te verdiepen.

Botanische Geneeskunde

Botanische Geneeskunde is één van de oudste vormen van geneeskunde die door de mensheid wordt beoefend. Ondanks de dominantie in het westen van de moderne wetenschappelijke biomedische geneeskunde, is Botanische Geneeskunde wereldwijd nog steeds het meest gebruikt en zeer toepasbaar. Dit is met name het geval bij de behandeling van de vele niet-kritische maar wel verontrustende omstandigheden die mensen in moderne samenlevingen treft, alsmede bij de behandeling van een reeks aandoeningen die niet goed gedefinieerd zijn en behandeld worden door onze moderne westerse geneeskunde.

 • Is it safe?
 • Can I take Botanicals with pharmaceuticals?
 • How much improvement can I expect in a week?
 • How long do I take botanicals?
 • How many consults will I need and how often?
 • What is your training in Chinese Botanical Medicine?
 • How are you different than an herbalist?